keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Ai, kuinka meillä nukutaan?

Ajattelin kirjoittaa tästä aiheesta,sillä se on meidän arkemme hyvin keskeinen osa;kelläpä ei olisi... Lisäksi tätä asiaa minulta kysytään jatkuvasti, joten täällä voin kertoa asiasta yhteisesti. Tosiaan, viime aikoina meidän kaikkien kolmen nukkumisrytmit ja -tyylit ovat menneet aika lailla uusiksi, kiitos meidän pienen miehemme.

Kuinka Alex nukkuu?

(Seuraava teksti ei koske vieraita paikkoja kuten mummoloita. Mummoloissa pitää riehua mahdollisimman pitkään ja herätä ainakin miljoona kertaa yölläkin temppuamaan. )

Alex nukkuu nykyisin 12 tunnin yöunia vaihtelevin heräilyin. Viime yönä poika heräsi neljä kertaa, mikä on nykyisin aika yleistä; välistä tosin ollaan selvitty yöstä jopa kolmella heräämisellä, mikä on ollut ainakin minulle kunnon luksusta! Alex simahtaa yleensä iltakahdeksan aikoihin, mutta yökkäri ja puhdas vaippa meillä laitetaan jo päälle seittemän aikaan, sillä välistä nukkumatti yllättää jo aiemmin. Alex ei nykyään nukahtele enää meidän syliimme, emmekä me häntä siihen varta vasten nukutetakaan. Poika viedään rauhassa jo pimennettyyn makkariin omaan sänkyynsä, jossa uniharso, pupu ja tutti odottavatkin jo valmiina. Tutti suuhun, harsoa poskelle ja peitto päälle, niin yleensä pienen miehen silmät jo luppasevat kiinni. Mutta älkää luulkokaan, että tämä tuttiritari antautuisi unelle ilman taisteluitta! Käsillä vispataan villisti ja tutti saattaa lentää siinä tohinassa suusta- mutta yleensä taistelu hävitään jo viidessä minuutissa.

Ensimmäinen unipätkä on aina pisin ja nykyisin se on ollut yleensä noin viisi tuntia. Sitten syödään, röyhtäistään (jos se vain onnistuu) ja mennään takaisin petiin. Tähän menee vaihtelevasti aikaa, mutta alle puoleen tuntiin aina selvitään molemmat omiin sänkyihimme. Loppuyö meneekin sitten parin ja yhden tunnin unipätkissä. Aamulla herätään myös kuuden kieppeillä kakkashowta varten; ensin täytyy kovasti huutaa ja sitten siirrytäänkin jo komedian puolelle, kun naurattaa ja olis niin paljon asiaa. Joskus pojan saa vielä tässä vaiheessa nukkumaan maidon avulla, mutta välistä päivä alkaa kakasti ;D



Päivisin meillä nukutaan yleensä neljät päikkärit. Aamulla Alex jaksaa touhuta noin tunnin ajan kunnes silmä alkaa luppasemaan. Toiset päikkärit meillä nukutaan sitten päiväsellä 12 kieppeillä; nämä päikkärit ovat yleensä pisimmät, noin puolitoistatuntiset tai sitten ne jakautuvat kahdeksi eri unijaksoksi. Viimeiset päikkärit meillä vedetään vaihtelevasti 4-6 aikaan illasta. Päikkäreille pieni mies ei mene vapaaehtoisesti eli ei nukahda enää kesken leikkien, vaan tarvitsee aivan selkeästi jonkun rauhoittamaan hänet nukkumaan, Joskus, kuten äsken, Alexia kyllä nukuttaa aivan vietävästi, mutta nukkumaanmeno on vain pyörimistä ja huutamista. Tämä vaatii meiltä vanhemmilta hyviä hermoja... Onneksi poitsu kuitenkin nukkuu päivisin sen tunnin putkeen, jolloin onhyvä hetki huokaista ja nostaa jalat seinälle.

Kuinka isä nukkuu?

Villelle on luotu aivan liian hyvät unenlahjat, sillä hän ei heräile turhan pieniin älähdyksiin, eikä välistä edes niihin isompiinkaan. Varsinkin nyt kun Alex nukkuu omassa sängyssään, meidän isompi herra valtaa sängystä kyllä varmasti sen oman puolensa ja välistä jopa minunkin, kun olen poikaa imettämässä, Välistä tosin Ville joutuu heräilemään öisin, jos minulla on puhti poissa tai täytyy päästä vessaan jne. Silloin meidän iskä urhoollisesti kömpii etanan vauhtia peiton alta auttamaan :)


Kuinka äiti nukkuu?

Minä siirryn makkariin yleensä kymmenen kieppeillä Sinkkuelämien jälkeen, sillä tahdon viettää kahdenkeskeistä laatuaikaa Villen kanssa mahdollisimman paljon. Haluan myös rentoutua rankan päivän jälkeen, sillä vauvan hoito oikeasti käy työstä ja siihen päälle, jos iskee opparit sun muut, niin voitte vain kuvitella, miten pirteä minä olen aina iltaisin....Mutta niin, siirrytäänpä takaisin itse asiaan! On sanomattakin selvää, että minä valvon aina sen ajan, kun syötän ja nukutan pojan yöaikaaan. Muun ajan olen kuitenkin nukkumaan aika sikeästi, enkä esimerkiksi heräile jokaiseen pojan kääntymiseen(, mitä herra harrastaa todella paljon!) Myös minulla kotona nukkuminen on parempaa ja saatan nukahtaa heti, kun vedän peiton korville. Mummoloissa uneni on paljon kevyempää ja saatan heräillä aivan "turhaan" montakin kertaa yössä.

Minun aamuni alkaa samaan aikaan kuin Alexin, ellei sitten ole kyseessä kouluaamu, jolloin herätyskello soittaa pari tuntia ennen lähtöä. Olin sitten nukkunut hyvin tai huonosti, vauvan kanssa on noustava touhuamaan. Onneksi Alex on oppinut olemaan jo hetkiä yksinkin, niin saan syödä aamupalan yleensä aika rauhassa. Tämä mamma ei kuitenkaan nuku päikkäreitä, vaikka kuinka väsyttäisi, sillä päikkärit aiheuttavat minulle yleensä vain koomaolon ja toimintakykyni vain alenee. Kaikki toitottavat aina, että äidin tulisi levätä silloin kuin vauvankin, mutta minun lepäämiseni ei suinkaan ole nukkumista. Mieluummin lueskelen vaikka blogeja, kirjoitan omaani, syön tai vaikka vain makaan sohvalla jalat ylhäällä. Ne antavat minulle sopivan breikin ja aivojen tyhjennyksen.

Kuinka teillä nukutaan? Pystyttekö te nukkumaan päikkäreitä ilman koomaoloa vai olenko minä vain outo poikkeustapaus? :D

2 kommenttia:

  1. EI, en todellakaan kykene päiväuniin. Ekan lapsen nukkuessa olin aina lenkillä, nyt kun hän ei enää nuku ja pienempi nukkuu, yleensä olemme syömässä :D Mutta en onnistu nukahtamaan päivällä ja loppupäivä menee omituisessa töhnässä jos unohdun pitkäkseni. Blogien lukeminen tms on hyvää pään tyhjennystä :)

    VastaaPoista
  2. Näinpä! Minäkin eksyn aina blogien maailmaan :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)