torstai 12. kesäkuuta 2014

Kela on (kireä) kaveri

"Kelan tukien perusteet on määritelty laissa. Kun Kela päättää tukien myöntämisestä, jokaisen hakijan elämäntilanne käsitellään yksilöllisesti." (Kelan vihkonen lapsiperheiden tuista)

Lapsiperhe voi saada Suomessa Kelan rahallisia tukia raskausajasta alkaen. Näitä tukia ovat

  • Äitiysavustus (voit valita joko äitiyspakkauksen tai 140 e rahasumman; suosittelen pakkausta!)
  • vanhempainpäivärahat (lukee sisälleen äitiysrahan, erityisrahan, isyysrahan ja vanhempainrahan)
  • lapsilisä (ensimmäisestä lapsesta 104,19 e/kk)
  • lastenhoidontuet (kotihoidontuet, yksityisen hoidon tuet ja hoitorahat)
  • sairaan ja vammaisen lapsen tuet (haettava erikseen diagnoosilla)
  • elatustuki (vanhempien erotessa)
Voisi sanoa, että Kela huolehtii lapsiperheen toimeentulosta aika monipuolisesti. Kela on kuitenkin kenkku kaveri siitä, että sille pitää tehdä hakemus tai ilmoitus joka ikisestä tuesta ja muutoksesta. Ja aut armias, jos et tee niitä määräaikaan mennessä tai hakemus on puutteellinen (liitteet puuttuvat tms). Plus että Kelalla on melkein aina ruuhkaa. Ole siis ajoissa liikkeellä.

Itse olen tässä viime viikot tuskastellut yleisen asumistuen kanssa, kun tänne kotiin nyt jumahdin enkä opiskele tai tee töitä; olen ns. pienituloinen Kelan kriteerien mukaisesti. Hakemuksen tein netissä. Okei, tämä oli vielä helppo osuus. Sitten tuli sähköpostia, että tarvitsisimme todistuksen talonne peruskorjauksesta. Että minkä??

Ei siinä sitten auttanut kuin soitella vuokra-antajalle, joka myöskään ei tiennyt asiasta mitään (hehe!). Lopulta laittoivat minulle postiin jonkin tyylisen todistuksen. Ja koska meidän lähin Kela ei ole auki kuin maanantaista tiistaihin, piti minun postittaa liitteeni vielä eteenpäin. Tässä on mennyt jo useampi viikko ja palvelusivuilla lukee vain "odotetaan tietoja väestörekisteristä". Vuokranmaksu oli 4.päivä, nyt on 12. (onneksi se on kuitenkin jo maksettu) Uskon, etten tätä tule saamaan ennen vauvan syntymään, jolloin koko ruljanssi ALKAA ALUSTA...

Toisekseen olen pohtinut äitiysrahan alkamisperiaatteita. Siis rahakausi alkaa kuukausi ennen laskettua aikaa, MUTTA rahaa tulee vasta 3 päivää ennen la:ta. Miun logiikka ei varmaan nyt toimi oikein, mutta jos raha on tarkoitettu mm. lapselle tärkeiden tarvikkeiden hankkimiseen, ei ajankohta ole kaikkein fiksuin. Kuka viimeisillään raskaana oleva haluaa oikeasti lähteä vielä vapaaehtoisesti shoppailemaan?? Minä, mutten vapaaehtoisesti. 

Ei pitäisi marista, koska Suomessa lapsiperheiden tilanne on kuitenkin semi "ihanteellinen". Kela koettelee kuitenkin aika paljon hermoja, joita minulla ei juuri nyt satu olemaan. 

Olen kiitollinen, mutta vain hieman närkästynyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)