lauantai 23. elokuuta 2014

Mamman palutumisviikot

Synnytyksestä on nyt kaksi kuukautta ja neljä päivää; tosin aika tuntuu vielä tätäkin pidemmältä. Joku joskus kyseli, miten olen palautunut raskaudesta ja synnytyksestä, joten tästäpä tulee:

Fyysinen palautuminen

Jos ajatellaan, että vähän reilu kaksi kuukautta sitten en pystynyt tekemään juuri mitään, minun luulisi olevan nyt huippukunnossa. Kyllä siihen aikaan verrattuna joo! Kunto ei kuitenkaan ole hirveämmin kohonnut, sillä lenkille en ole joutanut (viitsinyt lähteä). Vaunuilemassa käydää säännöllisen epäsäännöllisesti ja that's it. Tosin nykyään jaksan nousta meidän portaat hengästymättä! Ehkä tässä voisi sen lenkkeilynkin aloittaa. Kilot tosin ovat melkein lähtöpainossa, joten sen puolesta ei ole hirmuisemmin hätää; vielä on jäljellä yksi ainoa ylimääräinen, joka sekin lähtenee imettäessä. Jee!

Tikit ovat sulaneet, kipu loppui viikon jälkeen. Lisäksi minähän pystyn jo tekemään vaikka mitä verrattuna synnytyksen jälkeiseen aikaan, sillä hempat ovat nousseet siitä 81:stä hienosti 124:ään, vaikka rautaa en viime viikkoina ole muistanut syödäkään.  On se ihmeellinen tämä ihmiskeho, miten nopeasti se muuttuu!

Ehkä maailman epäselvin kuva nykyisestä masusta ja
arvet jäivät näköjään piiloon
Rinnat minulla on edelleen imetyksen takia turvoksissa ja arpia täynnä, joten niistä ei ole sen enempää sanottavaa. Maha taas- se on ryllykkä! Minun mahani oli jo heti synnytyksen jälkeisenä aamuna pieni, sillä se pakotettiin pieneksi; verenvuoto oli niin runsasta, että kohtua oli pakko painella tasaisin väliajoin. Niin se vain tämä kuvassa oleva pallo katosi! Löysää nahkaa on edelleen vararenkaan muodossa ja se vähän välistä ahdistaa, kun raskausmaha oli niin kiinteä. Mutta kun ajattelee, mitä se joutui 9 kk:n aikana kestämään, tämähän on aivan pientä. Minulla on oikeastaan ihan kaunis maha, vaikka se onkin löysä ja arvet näkyvät vielä selvästi violetinpunaisina :)


Rv 40 poks poks














Mieliala ja ajatusmaailma

Väsymys on vaatinut minunkin kohdallani veronsa ja mieliala on ollut vaihteleva. Vaikka Alex on maailman ihanin ja suloisin vauva, hän kyllä jaksaa väsyttää tämän äidin välillä totaalisesti. Välillä tulee mietittyä aivan turhia asioita ja murehdittua jotain sellaista, mille itse ei mahda mitään. Ja jos Villeltä kysyttäisiin, varmaa olisi, että hän kertoisi, miten nopiaan tämä mamma osaa nykyään kilahtaa. Siis aivan pienistäkin asioista kuten autolla ajamisessa neuvomisessa. Hupspups! Onneksi Ville on vielä jaksanut sietää tätä pientä känkkäränkkämutsia, joka meillä välillä vierailee. Onko teilläkin näkynyt?

En tiedä teistä muista äideistä, mutta ainakin minun keskittymiskykyni on välistä hieman huono, varmaan johtuen huonoista yöunista; ajatukset saattavat pomppia aiheesta toiseen esimerkiksi kirjaa lukiessa. Etenkin jos se on tappotylsä Johdatus laadulliseen tutkimukseen... Ja muistinkin kanssa on ollut kränää. Onneksi pää on edelleen kuitenkin paikoillaan enkä ole unohtanut sitä jonnekin! ;)

En ole myöskään ehkä ihan niin itkuherkkä kuin raskaana ollessani, mutta varsinkin Alexin hymyily saa minut välillä kyynelehtimään. Mutta eikös oman lapsen hymy ja nauru ole maailman ihanimpia asioita; kai niille voi vähäsen nyyhkyttääkin? Nykyään en kuitenkaan itkeskele kaiken maailman mainoksille.. Jaffan joulumainos oli kyllä niin paha paikka ;)

Jälkitarkastus minulla oli viime torstaina, jossa terkkarikin totesi, että palautumien oli todella hienoa. Ainut, mihin kannattaisi kiinnittää on mieliala. Ja ymmärtäähän sen; jos mieli on alakuloinen, ei arkikaan oikein luista. Vaikka elämäni onkin muuttunut, jaksan nauttia pienistä asioista kuten Alexin naurunyrityksistä! <3

Miten teillä on palautuminen sujunut? Koetteko sen olevan joskus liian hidasta?

6 kommenttia:

  1. Kauan sulla meni tikkien sulamisessa? Mulla tuntuu vieläki tikkejä, synnytyksestä on 5 viikkoa. :/ tuntuu että ne ei sula ikinä! D:

    hienosti oot kyllä palautunu! Mulla tuli arpia vaan perseeseen ja pari löytyy tisseistä.. ei niihin kiinnitä enää ees huomiota vaikka niitä paljon kankuissa onkin, vaikka raskausaikana stressasin niitä ihan kauheesti :D

    mullaki on mieliala välillä melko matalalla. Meillä on melko vaativa vauva.. mutta kyllä nw pienet hymyt palkitsee paljon. Itekki oon huomannu herkistyväni kun viimein pitkän itkuisen päivän jälkeen saan sen yhden hymyn :D

    herkules

    VastaaPoista
  2. Ensin luulin, että ne suli parissa viikossa, mut viimesimmät sulahtivat vasta just jossain viidennellä viikolla. Montako tikkiä sulle laitettiin? Voisko johtua niiden määrästä?

    Kiitos :) Miulle tosiaan on tullut lisää arpia rintoihin, kun meidän poitsu on kunnon maitosieppo. Mutta siinäpä ne mennee mukana. Eikä mahaa tarvii edes esitellä enää biitsillä tämän vuoden puolella ;)

    Vaativan vauvan kanssa on kyllä välistä aika haastavaa elää :/ tai no, en tiiä lasketaanko Alexin käyttäytyminen haastavaksi, mutta itkua tulee välistä pienistäkin asioista (kuten nyt hikasta). Myös syömisen, pulauttelun ja röyhtäilyn kanssa on ollut ongelmaa. Miten teillä näkyy vaativuus?

    Mutta niin, kyllä ne hymyt palkitsee <3 Terveisin, viime yönä tunnein välein vikisemiseen herännyt mutsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meidän vauva on tyytymätön. vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa (maha täynnä, vasta herätty ja kuiva vaippa) niin silti jostakin kenkä puristaa.

      mahakipuja on ollut, mutta ne kyllä tunnistetaan. vauva on nyt tosiaan 5 viikkoa vanha ja ollaan kerran tänä aikana nähty se oikeasti hyvällä tuulella pidemmän aikaa kuin 15 minuuttia :(. yleensä aina itkeskelee paljon päivän aikana. ja tyytyväisenä pysyy sylissä ja sillonkin sitä pitää hytkyttää tai itse olla liikkeessä. D:

      kuulostaapa kamalalta. ei meillä ankeaa ole, mutta tosiaan melko tyytymätön vauva. yleensä heti herätessään on hyvällä tuulella mutta hetkessä naama kääntyy väärinpäin :D

      ps. heräilin itekki viime yönä tunnin välein! vähä väsyttää.

      herkules

      Poista
  3. Etteikö kuitenkin vois johtua mahakivuista? Kuulostaa nimittäin ihan Alexille alkuaikoina; mahallaan eikä selällään viihytty hetkeekään vaan alko huutaa kuin syötävä. Kun rintakumin käyttö lopetettiin ja relat alotettiin, poika on ollut kuin toinen!

    Tiiän, et sitä tekis mitä tahansa, että toinen ei olisi surullinen, mutta kyllä se kuluttaa vanhempiakin tosi paljon! Tsemppihali!

    VastaaPoista
  4. joo,osa on varmasti mahakipua ja osa sitten sitä että "kaikki on huonosti":D. väsymystäänki itkee. onneksi pikkuhiljaa alkaa tunnistaa että millon mikäki vaivaa :D...

    VastaaPoista
  5. Joo se helpottaa suunnattomasti kun oppii erottamaan esim. Väsymys- & nälkäitkut :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)